Grejen med gräs

100 % grovfoder. Det är vad våra kor äter. Mer exakt betyder det att de serveras färskt gräs och klöver när det finns och hö och ensilage under vinterhalvåret. Men enkelt uttryckt äter de gräs. Och det finns det goda skäl till.

3 skäl till att korna ska äta gräs

1. Korna mår bättre

Kor är gräsätare. Deras matsmältningssystem är anpassat för gräs. Kor som bara äter gräs mår bättre och lever längre. Det är en kost som främjar ett harmoniskt, gott liv snarare än maximerad mjölkproduktion.

2. Planeten mår bättre

Att skippa kraftfodret som brukar bestå av spannmål och grödor som majs eller soya, innebär att spara på kemikalier, landanvändning och utsläpp av växthusgaser. Det ställer krav på en genomtänkt växtföljd och att varje gård är rätt dimensionerad för det egna kretsloppet, vilket alltsammans innebär att den mjölk som produceras av gräsätande kor är skonsammare för planeten.

3. Mjölken blir bättre

Studier visar att när korna äter gräs och inget annat ökar andelen nyttiga fettsyror i mjölken liksom mängden vitaminer och mineraler. Den blir helt enkelt hälsosammare. Nyttigare mat till korna ger nyttigare mat till dig.

Kontakta oss

Har du frågor om våra produkter, gårdar, hur du blir återförsäljare eller något helt annat? Välkommen att höra av dig.