Yttereneby gård

Yttereneby gård är den största gården som vi på Järna Mejeri samarbetar med och är även en av Sveriges allra första biodynamiska gårdar.

Yttereneby gård arbetar aktivt med att minska påverkan på klimatet, öka den biologiska mångfalden och minska kväve- och fosforläckaget från gården.

Bonde på gården är Holger Van Der Woude. Så här berättar han om sin verksamhet:

”Jag vill som medveten bonde medverka till en minskad miljöförstöring genom ett ekologiskt kretsloppsjordbruk. Jag är helt självförsörjande på foder till mina kor. De har mycket plats att röra sig på, högt i tak och luftigt omkring sig även när de är inomhus. Jag blandar gärna en ”ko-smoothie” av min speciella mix av vallväxter. Korna älskar den samtidigt som den stärker protein- och fetthalten i deras mjölk.

Mina kor mjölkar mindre än kor som är uppfödda på kraftfoder, men de är friskare och lever längre istället. I ett livsperspektiv jämnar det ut sig.

Bästa kvittot på en bra dag på jobbet är det oslagbart rogivande ljudet mot kvällningen då alla mina drygt 70 mjölkkor ligger ner och idisslar. Då vet jag att de mår riktigt bra och att vi tillsammans upplevt ännu en bra dag.”

Instagram kan du följa Holger och livet på Yttereneby gård.

Ullberga gård

Ullberga gård är en biodynamisk gård som ligger avskilt vid sjön Långhalsen i Sörmland.
På Ullberga har man ett helhetstänkande i alla led och är självförsörjande på solenergi.

Nibble gård

Nibble gård har drivits biodynamiskt sedan 1960-talet och ligger vackert i anslutning till Järnafjärden.

Kontakta oss

Har du frågor om våra produkter, gårdar, hur du blir återförsäljare eller något helt annat? Välkommen att höra av dig.